Sposób przygotowania:
Golonka w jarzynach
Aby ugotować golonki z warzywami trzeba zalać golonki wodą .Dodać czosnek, ziele angielskie i liść laurowy i szczyptę vegety . Gotować przez 1 godzinę. Dołożyć oczyszczone warzywa i gotować dalej , aż będą miękkie .Sprawdzić - jak by były jeszcze twarde to dolać wody i jeszcze chwilę pogotować.
W drugim garnuszku roztopić masło - przełożyć do niego golonki , wyjęte z wywaru marchewki, pietruszki , seler i por . Podlać odrobiną wywaru i jeszcze chwilę tak dusić .
Podawać z pieczywem lub ziemniakami z wody . Dodatkowo podać chrzan albo musztardę .
Na wywarze z gotowania można zrobić zupę .
W drugim garnuszku roztopić masło - przełożyć do niego golonki , wyjęte z wywaru marchewki, pietruszki , seler i por . Podlać odrobiną wywaru i jeszcze chwilę tak dusić .
Podawać z pieczywem lub ziemniakami z wody . Dodatkowo podać chrzan albo musztardę .
Na wywarze z gotowania można zrobić zupę .