Sposób przygotowania:
Golonka z fasolą w sosie pomidorowym
Umyć i osuszyć golonki. Obrać warzywa - przekroić na połówki. Na rozgrzanej suchej patelni obsmażyć warzywa by się lekko karmelizowały. Włożyć golonkę i warzywa do garnka. Dołożyć goździk, liście laurowe , pieprz ziarnisty i pół łyżeczki soli. Gotować ok. 2 godzin ( do miękkości mięsa). Po godzinie wyjąć warzywa ( użyć do innych dań ). Gdy golonka jest już miękka wyjąć ją z wywaru. Natrzeć ( posypać ) mieloną papryką. Na patelni rozgrzać olej . Włożyć golonkę i obsmażyć. Wrzucić obok golonki na patelnię fasolę z puszki razem z sosem. Dusić chwilę .Doprawić fasolkę do smaku ( jeśli ktoś lubi ostrzejsza to po prostu dodać pieprzu mielonego i mielonej papryki). Podawać z ziemniakami lub pieczywem. * U mnie taka mała golonka w fasoli starczyła na 2 osoby ( usunęłam kość i podzieliłam na pół) ale dla osób z większym apetytem można ugotować po 1 sztuce na osobę. ** Warzywa użyłam na sałatkę. *** Wywar po odtłuszczeniu ( schłodziłam z zdjęłam skrzepnięty tłuszcz ) użyłam na zupę.
zewa