Sposób przygotowania:
Golonka z jabłkami brata Józefa
Golonki oczyścić, obwiąż nicią kuchenną, zalej taką ilością wrzącego bulionu, by mięso było przykryte. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj golonki przez godzinę. Por umyj, pokrój w cienkie krążki. Jabłka obierz i wypestkuj, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż lekko por. Dodaj jabłka, podlej winem, dopraw solą oraz szczyptą soli i cukru. Duś 5-6 minut. Golonki wyjmij z wywaru, ostudź, zdejmij skórę, ułóż w brytfannie i skrop żubrówką. Mięso przykryj sosem jabłkowo – porowym, dodaj kilka łyżek wody. Piecz 20 minut w 180stC. Posyp posiekaną natką. Podawaj z czerwoną kapustą.