pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Golonki indycze zapiekane w grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

zastanawiałeś się jak smakuje indyk w grzybach?

Golonki indycze zapiekane w grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Golonki indycze zapiekane w grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Golonki indycze zapiekane w grzybami
Grzyby moczymy w szklance wody. Golonki wrzucamy do osolonej gotującej się wody wraz z liściem laurowym i zielem angielskim i gotujemy 15 minut. W moździerzu trzemy pieprz, sól oraz kminek i nacieramy tym ugotowane golonki. Następnie golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Pieczemy ok 1h. Po tym czasie wlewamy wodę wraz z grzybkami oraz kostką rosołową i pieczemy kolejną godzinę w temp. 190°C. Od czasu do czasu polewamy golonki wodą "grzybową". Gdy golonki się spieką (mięso powinno odchodzić od kości), jeśli mamy dość rzadki sos, przelewamy go do rondelka i zagęszczamy rozrobioną mąką. Doskonale smakują z ziemniaczkami polanymi sosem grzybowym i ulubioną surówką.
Golonki indycze zapiekane w grzybami
Etap 1 Obgotowane golonki przed pieczeni
Golonki indycze zapiekane w grzybami
Etap 2 Pieczone w grzybkach
Golonki indycze zapiekane w grzybami
Etap 3 Upieczone
Golonki indycze zapiekane w grzybami
Propozycja podania

Tagi:

grzyby