Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Golonki z szybkowaru z chrzanem Wasabi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gotowanie golonek to mordęga . Moja kuchnia przypomina klatkę dla chomika i nawet wyciąg nie pomaga .

Golonki z szybkowaru z chrzanem Wasabi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Golonki z szybkowaru z chrzanem Wasabi

 

  • 2 nieduże golonki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • kawałek gałązki maggi ogrodowego
  • natka pietruszki kilka gałazek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki białego chrzanu tartego
  • 2 łyżeczki pasty z chrzanu wasabi
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • cukier
  • kilka kropli barwnika spożywczego zielonego

 

Sposób przygotowania:

Golonki z szybkowaru z chrzanem Wasabi
Obrane marchewki i przekrojoną na pół cebulę zrumienić na suchej patelni. Golonki umyć .Oczyszczone warzywa, liście laurowe , ziele angielskie, zioła, sól i golonki - zalać wodą i gotować 45 minut od uszczelnienia pokrywy. Wyjąć mięso . W czasie kiedy golonki sie gotują wymieszać biały chrzan z pastą wasabi i śmietaną - doprawić do smaku cukrem. Dodać kilka kropli zielonego barwnika . Wymieszać ( wasabi w koncentracie nie zabarwi chrzanu wystarczająco ) Podawać z pieczywem lub ziemniakami z wody. * na wywarze można potem ugotować zupę np. krem z grochu ** oczywiście z braku szybkowaru można gotować w zwykłym garnku - potrwa to ok. 2 godzin ( trzeba sprawdzić czy mięso odchodzi już od kości ) . Zalewamy większą ilością wody i uzupełniamy ja w trakcie gotowania ( wrzątkiem ).
Golonki z szybkowaru z chrzanem Wasabi
Marchew i cebule opiec na suchej patelni
Golonki z szybkowaru z chrzanem Wasabi
Golonki i warzywa ułożyć w garnku szybkowara razem z warzywami i zalać wodą
Golonki z szybkowaru z chrzanem Wasabi
Gotować pod pokrywą szybkowarową ok. 45 minut do miękkości miesa
Golonki z szybkowaru z chrzanem Wasabi
Wymieszać chrzan z pastą Wasabi i śmietaną

Tagi:

tarta