Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Osso bucco wieprzowe na czarnym ryżu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Osso bucco wieprzowe to nasze swojskie golonka.

Osso bucco wieprzowe na czarnym ryżu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Osso bucco wieprzowe na czarnym ryżu

 

  • ryż czarny + woda + sól
  • golonka wieprzowe wędzone lub świeże + 1 łyżka oleju
  • marynowane szparagi
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 szklanki marchewki pokrojonej
  • 1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów pieczonych 425 g
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu + trochę do podlania
  • 10 łodyżek zielonej pietruszki
  • liść laurowy, sól, pieprz
  • 2 szczypty majeranku
  • 1 szczypta oregano

Sposób przygotowania:

Osso bucco wieprzowe na czarnym ryżu
Ryż czarny wymaga nieco dłuższego gotowania ale można ten czas skrócić nieco przez opłukanie i namoczenie przez ok. 1 godz. w stosunku 1 i 3/4 szkl. wody na 1 szkl. ryżu i następnie gotować przez ok. 30 do 35 minut. Ja miałem małe golonka wędzone, nie wymagają one długiego gotowania. Golonka posolić (jeśli wędzone to mniej) i popieprzyć i podsmażyć na oleju, odstawić na talerz. Do tego samego garnka dodać pokrojoną cebulę i czosnek, marchew i seler i podsmażyć kilka minut, podlać troszkę bulionu, pozwolić, żeby ten bulion prawie całkiem odparował, dodać pomidory, przyprawy i resztę bulionu, zagotować, włożyć odstawione golonka i teraz można albo gotować na bardzo małym ogniu (wędzone) lub wstawić do piekarnika w odpowiednim naczyniu i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu można wyjąć mięso, odrzucić liść laurowy a sos można zmiksować ręcznym mikserem lub zostawić tak jak jest (wtedy lepiej jest odrzucić łodyżki pietruszki). Podać na ugotowanym czarnym ryżu z marynowanymi szparagami.
Osso bucco wieprzowe na czarnym ryżu
Ryż czarny jest też zwany ryżem zakazanym (forbidden rice)

Tagi:

ryż szparagi