Sposób przygotowania:
Osso bucco wieprzowe na czarnym ryżu
Ryż czarny wymaga nieco dłuższego gotowania ale można ten czas skrócić nieco przez opłukanie i namoczenie przez ok. 1 godz. w stosunku 1 i 3/4 szkl. wody na 1 szkl. ryżu i następnie gotować przez ok. 30 do 35 minut. Ja miałem małe golonka wędzone, nie wymagają one długiego gotowania. Golonka posolić (jeśli wędzone to mniej) i popieprzyć i podsmażyć na oleju, odstawić na talerz. Do tego samego garnka dodać pokrojoną cebulę i czosnek, marchew i seler i podsmażyć kilka minut, podlać troszkę bulionu, pozwolić, żeby ten bulion prawie całkiem odparował, dodać pomidory, przyprawy i resztę bulionu, zagotować, włożyć odstawione golonka i teraz można albo gotować na bardzo małym ogniu (wędzone) lub wstawić do piekarnika w odpowiednim naczyniu i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu można wyjąć mięso, odrzucić liść laurowy a sos można zmiksować ręcznym mikserem lub zostawić tak jak jest (wtedy lepiej jest odrzucić łodyżki pietruszki). Podać na ugotowanym czarnym ryżu z marynowanymi szparagami.
pacpaw
evita0007
Polpal
Druga to jest to, że dla nas golonka to jest golonka, w innych językach nie zawsze mają oryginalną nazwę jak ta i często się spotyka zapożyczanie i też po to, żeby zwykłą potrawę nazwać bardziej elegancko tak jak w tym przypadku a dla odróżnienia od oryginalnego osso buuca cielęcego jest w nazwie "wieprzowe".