Sposób przygotowania:
Gorąca babka
Dokładnie utrzyj jajka z cukrem, dodaj mąkę pszenną ( może być tortowa ), 1 żółtko i zmielone orzechy włoskie, ewentualnie migdały. Dokładnie wszystko wymieszaj. rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Starannie umyj dwa duże jabłka, obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w niewielkie cząstki. Formę z kominkiem wysmaruj masłem lub margaryną i posyp niewielką ilością bułki tartej. Wyłóż ciasto do formy, a następnie powkładaj do niego kawałki przegotowanych jabłek. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę. Babka jest gotowa, kiedy wierzch jest lekko wypukły, a włożony do ciasta patyczek zupełnie suchy. Upieczoną babkę wyjmij z blachy i jeszcze gorąca pokrój w równe kawałki. Wyłóż na duży płaski półmisek. Posyp ciasto cukrem pudrem, drobno zmielonymi orzechami i migdałami. Zarówno cukier, jak i bakalie można zmielić w młynku do kawy. Babka najsmaczniejsza jest na ciepło , bezpośrednio po wyjściu z piekarnika. Z lodami waniliowymi stanowi wspaniały deser do popołudniowej kawy,