Sposób przygotowania:
Góralski kociołek
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na smalcu. Zdjąć z ognia, dodać paprykę, wymieszać i dolać 1/2 szklanki wody, zagotować. Dodać pokrojone w kostkę mięso, posolić. Dodać kminek i roztarty czosnek.Przykryć garnek i dusić na bardzo słabym ogniu ok. 1 1/2 godziny.W razie potrzeby podlewać nieco wodą. Pod koniec duszenia, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną paprykę i obrane ze skórki pomidory, również pokrojone w kostkę, a także około 1 szklanki wody. Wszystko razem gotować do miękkości. Doprawić solą.
Do tego można dorzucić jeszcze drobne kluseczki z tartego ciasta.
Do tego można dorzucić jeszcze drobne kluseczki z tartego ciasta.
mysza13k
ewaelzbieta
eli_555
eli_555
gustaw
montajka
góralka
Jagnięcina jest dużo delikatniejsza i smaczniejsza od baraniny. Jeśli jednak baranek jest młody, mięso z niego też jest bardzo smaczne. Ja kupuję jagnięcinę i baraninę od hodowców. Wtedy wiem, jakie mięsko mam. Mięso ze starego barana faktycznie brzydko pachnie i takiego mięsa nie kupuję.
Duszone mięso z jagnięciny i baraniny też wcześniej marynuję nawet kilka dni. Jest ono wtedy soczyste, kruche i bardzo aromatyczne.
gustaw
Witam a jaka to marynata tak kruszy i aromatyzuje prosze podac szczegóły grilowanie i gotowanie czas zaczą pozdrawiam
góralka
Wcześniej mięso kilka dni marynuję w: czosnek (dużo), owoce jałowca, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól. Nacieram tym mięso, które wkładam do kamiennego garnka i zostawiam w tych przyprawach co najmniej trzy dni. Codziennie obracam mięso w garnku.
Ważne: mięso należy obrać z tłuszczu!
montajka