Sposób przygotowania:
Chrupiąca golonka na ciepło
Przygotować niezbędne składniki na golonkę, następnie golonkę, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, oczyścić, usunąć części niejadalne i porcjować na części i wstawić do gotowania. Przygotować warzywa, oczyścić marchew, korzeń pietruszki, seler, por oczyścić umyć pod bieżącą wodą i pokroić w cząstki i wstawić do gotowania do golonki, gotować całość do miękkości. Gotować golonkę wraz z warzywami i przyprawami, zielem angielskim, liściem laurowy, solą i pieprzem, można dodać inne zioła. Gdy golonka będzie miękka, wówczas należy ją odcedzić. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temp. około 180- 200 stopni C na około 25-30 minut. Wyjąć zrumienioną golonkę i porcjować. Podawać wedle uznania.