zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Gotowana rolada boczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

smaczna rolada boczkowa ............

Gotowana rolada boczkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gotowana rolada boczkowa

 

Sposób przygotowania:

Gotowana rolada boczkowa
Z boczku usunąć skórę, boczek umyć i osuszyć. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Połowę marynaty rozsmarować na górze boczku, zawinąć ciasno w roladę, związując mocno sznurkiem wędliniarskim i posmarować pozostałą częścią marynaty. Tak przygotowany boczek zostawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej. Potem włożyć do woreczka do pieczenia ryb lub innego i potem do jeszcze jednego. Włożyć do wysokiego garnka tak aby rolada nie wypływała na górę ( można obciążyć np. talerzykiem ) i gotować na średnim ogniu około 3 godziny. Potem zostawić roladę w garnku do wystudzenia i potem nie wyjmując z woreczków do lodówki na dwa dni. Podawać jako zimną przekąskę lub zamiast wędliny do pieczywa,
Gotowana rolada boczkowa
Etap 1boczek posmarowac marynatą zawinąc roladę i znowu posmarować
Gotowana rolada boczkowa
Etap 2roladę ugotwac a potem wystudzić i kroić na cienkie plastry