Sposób przygotowania:
Gotowana roladka z piersi kurczaka
Pierś z kurczaka naciąć na grubości tak by pierś dało sie rozłożyć a by nadal stanowiła całość . Rozklepać ją delikatnie tak by zrobiła się płaska i uformowała w kwadrat. Posolić i popieprzyć . Przykryć folią spożywczą i obrócić tak by teraz leżał teraz na folii . Ponownie posolić i posypać pieprzem. Ogórek pociąć w ósemki , wyciąć gniazda nasienne ( nie wyrzucać )- odłożyć 4 paski a resztę pokroić w kostkę razem z wyciętymi pestkami . Paprykę pociąć na paski- odłożyć 4 a resztę pokroić w kostkę . Z pomidora usunąć miąższ ( zachować go ) , a resztę pokroić w kostkę . Na mięsie ułożyć kilka kawałków ogórka ( 3-4 ) , 4 paski papryki, 1 łyżkę pokrojonego pomidora . Na to kłaść pokrojony w plasterki ser . A na wierzchu szynkę . Zwinąć w roladkę . Obwinąć dobrze folią zakręcając dokładnie brzegi. Włożyć do garnka i gotować 30 minut . W czasie kiedy roladka się gotuje rozgrzać na patelni olej . Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć mieszając . Posolić i popieprzyć . Podlać wodą i dusić na bardzo małym gazie aż woda prawie odparuje . Wyjąć roladkę z garnka . Odwinąć z folii .Przekroić na pół .Obłożyć usmażonymi warzywami. Do tego proponowała bym ryż gotowany na bulionie ( po ugotowaniu i odcedzeniu dodaję łyżkę masła ) i sałatą z sosem Vinegret . Nastawiam jednocześnie ryż i roladkę do gotowania dzięki temu mam w 30 minut gotowy obiad .
edytaha