SUPERPRZEPIS

Gotowana szyneczka

  • 7
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Gotowana  szyneczka Więcej zdjęć (5)

Szyneczka wyszła mi kruchutka jak nigdy, po prostu pycha:)

Składniki:

Gotowana szyneczka

 

  • 850 g szynki bez kości i skóry
  • Marynata:
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 3-4 gałązki koperku
  • ½ ostrej żółtej papryki
  • 1 łyżka wódki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka majonezu (czubatą)
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Gotowana szyneczka
Mięso umyć, osuszyć. Przygotować marynatę: do miseczki wsypać sól. Zetrzeć czosnek na drobnych oczkach i dodać do miski. Dodać majeranek oraz posiekany drobno koperek. Papryczkę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i drobniutko posiekać. Przełożyć do miski. Wlać wódkę oraz olej oraz dodać majonez. Wszystko dokładnie wymieszać składniki marynaty. Marynatą natrzeć mięso z każdej strony i przełożyć do naczynia próżniowego. Odessać powietrze i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po wskazanym czasie na patelni rozgrzać masło i obsmażyć z każdej stron i przełożyć na folie aluminiową ( matowe na zewnątrz). Zawinąć. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą aby paczka był zanurzona i zagotować. Od zagotowania gotować na wolnym ogniu godzinę. Wyłączyć ogień i zostawić szynkę do całkowitego wystygnięcia wody. Wyjąć i osuszyć. Podawać do chlebka zamiast sklepowej wędliny. Smacznego!
Gotowana  szyneczka
do soli dodać koperek oraz posiekaną paprykę
Gotowana  szyneczka
dodać wódką oraz majonez i dokładnie wymieszać
Gotowana  szyneczka
mięso dobrze natrzeć marynatą i odłożyć na 24 godziny do lodówki
Gotowana  szyneczka
obsmażyć na patelni zawinąć w folia aluminiową i gotować