karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Gotowane warzywne pulpety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i pachnący dodatek do obiadu. Zdrowy, smaczny i kolorowy. Pulpeciki takie mogą być również świetnym zamiennikiem pulpetów mięsnych do zup.

Gotowane warzywne pulpety Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gotowane warzywne pulpety

 

Sposób przygotowania:

Gotowane warzywne pulpety
Marchewkę i ziemniaki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć pieczarki. Poszatkować je i wsypać do marchewki z ziemniakami. Całość gotować do miękkości warzyw. Przygotowane warzywa i pieczarki wyjąć cedzakiem z wody. Składniki odstawić do ostygnięcia. Wody nie wylewać, gdyż będą w niej gotowane pulpeciki. Jeśli szpinak jest mrożony, rozmrozić go w naczyniu, na małym ogniu, z dodatkiem masła i odrobiny soli.

Ostygniętą marchewkę, ziemniaki i pieczarki przecisnąć przez maszynkę do mielenia. Dodać 1 surowe jajko, pokrojony drobno ser żółty, posiekany szczypiorek oraz szpinak. Wsypać przyprawy oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Następnie zagotować wodę, w której gotowane były wcześniej marchewka, ziemniaki i pieczarki. Ręce maczać w zimnej wodzie, z masy formować niewielki kule i wrzucać na gotującą się wodę. Wodę zamieszać, pulpety gotować jeszcze chwilę od momentu ich wypłynięcia na wierzch.
Gotowane warzywne pulpety
Zmieloną marchewkę, ziemniaki i pieczarki połączyć z serem żółtym, szpinakiem i szczypiorkiem

Tagi:

dania warzywa