dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Gotowany klops z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne mięsko mielone faszerowane jajkiem. Wspaniale skomponuje się z sosem pieczeniowym i kaszą gryczaną.

Gotowany klops z jajkiem

Składniki:

Gotowany klops z jajkiem

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 6 - 8 jaj
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyż majeranku
  • 1 łyż rozmarynu
  • 1 łyż pieprzu
  • 2 łyż otrąb owsianych
  • 1 łyż bułki tartej
  • bulion warzywny

Sposób przygotowania:

Gotowany klops z jajkiem

Krok 1:

Gotowany klops z jajkiem
Mięso mielone dokładnie mieszamy z przyprawami.

Do mięsa mielonego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, otręby i bułkę tartą.

Wbijamy jedno jajko. Wyrabiamy dokładnie masę.

Krok 2:

Gotowany klops z jajkiem
Na mięsie układamy jajka i zwijamy w roladę.

Pozostałe jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i ścinamy czubki, aby było widać żółtko.

Mięso układamy na folii w formie prostokąta. Na mięsie układamy jajka i zwijamy jak roladę.

Mięso owijamy w folie jak cukierka.

Krok 3:

Gotowany klops z jajkiem
Roladę wieprzową gotujemy w bulionie warzywnym.

Mięso ściśle owinięte w folię wkładamy do bulionu i gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu.

Smacznego!