SUPERPRZEPIS

Klops z tuńczyka z puszki

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Klops z tuńczyka z puszki Więcej zdjęć (5)

Wzorowałam się na przepisie Polpettone di tonno ze strony Kuchnia pod wulkanem. Przerobiłam po swojemu i zrobiłam porcję na 2 osoby .

Składniki:

Klops z tuńczyka z puszki

 

  • 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • 5 dag utartego drobno ostrego sera ( dałam Chedar )
  • 3 czubate łyżki prażonej cebulki
  • szczypta przyprawy ,, Kolorowe zioła do sałatek " ( Kamis )

 

Sposób przygotowania:

Klops z tuńczyka z puszki
Zlać olej z tuńczyka w puszce . Utrzeć rybę widelcem na miazgę .Natkę pietruszki pokroić . Ser Chedar utrzeć na drobnej tarce . Zmieszać tuńczyka , ser , jajko , natkę , bułkę tartą . Doprawić masę do smaku . Uformować wałek. Zawinąć w szczelny pakunek . Gotować w garnku do dotowania na parze lub wrzącej wodzie) na średnim gazie 30 minut. Wyjąć . Ostudzić. Zostawić w lodówce . Wyjąć . Odwinąć z folii . Pokroić w plastry . Podawać z sosem i marynowanymi piklami .
Klops z tuńczyka z puszki
Składniki przygotowane - tylko robić - kilka minut i gotowe
Klops z tuńczyka z puszki
W ostatnik momencie doprawiłam po za pierwotnym planem ziołami ( na zdjęciu ) i dobrze
Klops z tuńczyka z puszki
Zawinąć dokładnie w folię aluminiową ( ja dałam podwójną )
Klops z tuńczyka z puszki
Ugotować , ostudzić , przetrzymać w lodówce kilka godzin , odwinąć i kroić w plastry