Sposób przygotowania:
Wykwintny placek z jajkiem
4 jajka gotujemy na twardo. Szynkę kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Mąkę mieszamy z solą i drożdżami. Olej lekko podgrzewamy, wlewamy do mąki i mieszamy. Dodajemy 4 jajka i wino i dokładnie wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą. Następnie dodać paprykę, ser, pestki słonecznika i szynkę, dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać tymianek, majeranek, pieprz i szczyptę słodkiej papryki. Masę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Keksówkę (25x11x7,5) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Do masy lekko wcisnąć jajka. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec około godziny w 190 stopniach. Jeżeli wierzch placka będzie się za bardzo spiekał należy całość przykryć folią aluminiową. Najlepiej smakuje na ciepło. Placek podałam z sosem czosnkowym i pomidorowym. Świetnie będzie pasował do niego chrzan. Smacznego ;)
zewa
A placek ciekawy.
Cukiereczek13
zewa
Dzięki za wyjaśnienie :)