Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gotowany sernik jest pyszny. Kto jeszcze takiego nie robił to bardzo polecam. Zrobicie go szybko i pozostanie tylko poczekać aż dobrze stężeje. Masę serową przełożyłam herbatnikami, a żeby nie było nudno wierzch wyłożyłam wiśniami w galaretce.

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku
  • 4 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki mleka

Wiśnie:

  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni
  • cukier do smaku
  • 1 galaretka wiśniowa

Dodatkowo:

  • około 40 dag herbatników

Sposób przygotowania:

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami

Masa serowa:

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami
Z podanych składników wykonujemy masę serową do gotowania.

Masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie wsypujemy oba cukry i ucieramy mikserem przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser z wiaderka i całość dokładnie ucieramy.

Gotowanie masy serowej:

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami
Następnie gotujemy masę serową przez 10 minut.

Utartą masę serową przekładamy do większego garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do roztrzepywania jajek.

W między czasie budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i szybko mieszam.

Przekładanie:

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami
Nastepnie herbatniki przekładamy masą serową.

Blaszkę o wymiarach około 21 cm x 25 cm wykładamy folią aluminiową.

Układamy warstwę herbatników, na jedną warstwę użyłam 17 sztuk herbatników, następnie wykładamy część gorącej masy serowej i warstwę herbatników, znów masę serową i warstwę herbatników, na koniec pozostałą masę serową i wierzch wykładamy herbatnikami.

W sumie wyjdzie nam 4 warstwy herbatników i 3 sera.

Studzenie:

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami
Następnie sernik odstawiamy do przestudzenia.

Tak wykonany sernik studzimy.

Wiśnie:

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami
Następnie przygotowujemy wiśnie w galaretce i wykładamy na sernik.

Wcześniej przygotowane wiśnie przekładamy do garnka, podgrzewamy aż puszczą sok, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż dokładnie się rozpuści i dodajemy cukier do smaku, ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Gdy zacznie tężeć wykładamy na zimny sernik. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia na co najmniej kilka godzin.

Krojenie:

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami
Następnie stężony sernik kroimy ostrym nożem.

Dobrze stężony sernik kroimy.

Podanie:

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami
Sernik podajemy, a ja smacznego życzę.

Gotowy podajemy, a ja smacznego życzę.

Moje rady:
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Sernik można pokroić na około 20 sporych porcji.