Sposób przygotowania:
Gozleme- Tureckie kanapki z patelni
Ciasto: Do wody dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki- dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i mąki. Odstawiamy na 15 minut. Do przesianej mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i sól, wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie lśniące i odchodziło od ręki. Dzielimy na 10 lub 12 części ( zależy jak duże chcemy kanapeczki) i każdą wałkujemy na grubośc około 0,5 cm od razu nadając kształt prostokąta. Nakładamy farsz, lekko zwilżamy wodą i bardzo dokładnie zlepiamy boki. Gotowe gozleme pieczemy na suchej, ceramicznej lub teflonowej patelni po kilka minut z każdej strony nie tylko góra dół, ale boki też. Odkładamy na chwilkę i podajemy. Gozleme bardzo długo trzyma temperaturę i bardzo łatwo się poparzyć. Farsz: Jajka gotujemy na twardo- studzimy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw. Ser ścieramy jak jajka. Brokuła wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 8 minut. Studzimy i dzielimy na małe różyczki. Boczek kroimy w paseczki i posmażmy do wytopienia sie tłuszczu Kukurydzę odsączamy bardzo dokładnie z zalewy i łączymy wszystkie składniki farszu. Dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem do smaku. Bardzo dokładnie mieszamy. Można dodać szczypiorek lub zieloną cebulkę:)