Sposób przygotowania:
Greckie gołąbki dla kibica.
Ryż gotujemy al dente.
Sparzamy liście winogron i odsączamy je z wody.
Siekamy drobno obraną cebulę, czosnek i pietruszkę. Do ostudzonego ryżu dodajemy mięso, cebulę, czosnek oraz pietruszkę. Dodajemy przyprawy i mieszamy masę dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Nakładamy masę na liście i zawijamy ciasno ruloniki.
Do nasmarowanego masłem wysokiego rondla wkładamy na dno pozostałe liście winogron, układamy na nich ciasno gołąbki, podlewamy je bulionem i dusimy około godziny na małym ogniu podlewając jeszcze bulionem jeśli trzeba.
Dusimy je do chwili, gdy liście winogron będą całkiem miękkie.
Podajemy je z odrobiną sosu pomidorowego, takiego jaki lubisz.
Sparzamy liście winogron i odsączamy je z wody.
Siekamy drobno obraną cebulę, czosnek i pietruszkę. Do ostudzonego ryżu dodajemy mięso, cebulę, czosnek oraz pietruszkę. Dodajemy przyprawy i mieszamy masę dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Nakładamy masę na liście i zawijamy ciasno ruloniki.
Do nasmarowanego masłem wysokiego rondla wkładamy na dno pozostałe liście winogron, układamy na nich ciasno gołąbki, podlewamy je bulionem i dusimy około godziny na małym ogniu podlewając jeszcze bulionem jeśli trzeba.
Dusimy je do chwili, gdy liście winogron będą całkiem miękkie.
Podajemy je z odrobiną sosu pomidorowego, takiego jaki lubisz.