migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Grillowana faszerowana cukinia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jedno z moich ulubionych dań grillowych z udziałem cukinii. Cukinia nadziana jest pysznym farszem z fety i pomidorów a następnie u grillowana. Pyszności.

Grillowana faszerowana cukinia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowana faszerowana cukinia

 

Sposób przygotowania:

Grillowana faszerowana cukinia
Przygotować cukinie. Przekroić je na pół, nie obierać i łyżką wydrążyć miąższ. W środku posolić i odłożyć na ściereczkę wydrążoną częścią aby puściły sok. Przygotować farsz. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Ser feta można drobno pokroić lub rozkruszyc palcami. Składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać żółtko i zmiażdżony czosnek. Gotowy farsz odstawić na pół godzinki aby smaki się wymieszały. Potem łódeczki cukinii nadziać farszem. Na wierzchu posypać posiekaną bazylią. Grillować ok 40 minut, można ostatnie 15 minut pod przykryciem wtedy cukinie szybciej się zmiękną. Skórka od dołu może nieco się przypalić ale to nie przeszkadza.
Grillowana faszerowana cukinia
Etap 1 Przygotować cukinie. Przekroić je na pół, nie obierać i łyżką wydrążyć miąższ.
Grillowana faszerowana cukinia
Etap 2 Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Ser feta można drobno pokroić lub rozkruszyc palcami. Składniki dokładnie wymieszać.
Grillowana faszerowana cukinia
Etap 3 Potem łódeczki cukinii nadziać farszem.
Grillowana faszerowana cukinia
Etap 4 Grillować ok 40 minut, można ostatnie 15 minut pod przykryciem wtedy cukinie szybciej się zmiękną.

Tagi:

cukinia