migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Grillowana karkówka w marynacie limonkowo-imbirowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna kakrówa w marynacie w której dominują świeży imbir i limonka. Do takiej kakrówki idealnie pasuje dip ogórkowo-miętowy.

Grillowana karkówka w marynacie limonkowo-imbirowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowana karkówka w marynacie limonkowo-imbirowe

 

  • 1 kg karkówki
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki w płatkach
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 12 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Grillowana karkówka w marynacie limonkowo-imbirowe
Karkówkę pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Do miski wlać olej. Dodać miód, starty imbir, otartą skórkę z limonki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok wyciśnięty z limonki i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Marynatą nasmarować dokładnie plastry kakrówki. Wszystko przełożyć do miski i odstawić na noc do lodówki.

Karkówkę grillować z obu stron aż się zrumieni. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Grillowana karkówka w marynacie limonkowo-imbirowe
Karkówkę pokroić w plastry o grubości ok 1 cm.
Grillowana karkówka w marynacie limonkowo-imbirowe
Do miski wlać olej. Dodać miód, starty imbir, otartą skórkę z limonki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok wyciśnięty z limonki i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Grillowana karkówka w marynacie limonkowo-imbirowe
Marynatą nasmarować dokładnie plastry kakrówki. Wszystko przełożyć do miski i odstawić na noc do lodówki.
Grillowana karkówka w marynacie limonkowo-imbirowe
Karkówkę grillować z obu stron aż się zrumieni.