Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Grillowane pieczarki nadziewane wołowiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Wołowinę połączyłam z koprem włoskim, nawet nie sądziłam że jego anyżowy smak może tak wspaniale pasować do tego mięsa.

Grillowane pieczarki nadziewane wołowiną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grillowane pieczarki nadziewane wołowiną

 

  • ok. 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 6 dużych pieczarek (400 g)
  • ok. 50 g kukurydzy
  • ½ kopru włoskiego (średniej wielkości)
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • tymianek
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • papryka wędzona
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 -2 łyżki startego żółtego sera
  • ½ papryczki chili
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Grillowane pieczarki nadziewane wołowiną

Etap 1:

Grillowane pieczarki nadziewane wołowiną
Cebulę, czosnek, wołowinę razem podsmażyć.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, razem zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojony w kostkę fenkuł i jeszcze chwilę smażyć.

Następnie wrzucić mielone mięso wołowe i wszystko razem podsmażyć przez ok. 10 minut.

Etap 2:

Grillowane pieczarki nadziewane wołowiną
Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku.

Dodać koncentrat pomidorowy, tymianek, paprykę wędzoną, sól, pieprz oraz skórkę z cytryny, a pod koniec smażenia kukurydzę. Wystudzić.

Etap 3:

Grillowane pieczarki nadziewane wołowiną
Pieczarki nadziewać przygotowanym farszem.

Kapelusze pieczarek oczyścić i usunąć pozostałe nóżki grzybów. Napełnić przygotowanym farszem. Lekko docisnąć nadzienie.

Etap 4:

Grillowane pieczarki nadziewane wołowiną
Grillować na rozgrzanych płytach z obu stron przez kilkanaście minut.

Grillować na rozgrzanych i natłuszczonych płytach z obu stron przez kilkanaście minut.

Na każdy kapelusz nakładać starty ser, krążki papryczki oraz posypać szczypiorkiem. Podawać na ciepło.