Sposób przygotowania:
Grillowane piwne żeberka
Żeberka opłukać , osuszyć , pokroić na niewielkie porcje ( po 2 – 3 kostki ) , posolić i popieprzyć z obu stron . Rozgnieść ziarna jałowca , pokruszyć liście laurowe . Jałowiec , liście , majeranek , cząber i rozmaryn wymieszać . W naczyniu układać warstwami mięso , każdą warstwę przesypywać wymieszanymi przyprawami . Całość zalać piwem , przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny . Kawałki żeberek powinny być całkowicie zanurzone w piwie . Przed grillowaniem mięso osączyć z zalewy , wytrzeć ręcznikiem papierowym . Olej wymieszać z obranym , przeciśniętym przez praskę i utartym ze szczyptą soli czosnkiem . Tym sosem posmarować z obu stron każdy kawałek mięsa i grillować . W trakcie pieczenia odwracać żeberka i smarować sosem .