Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Grillowane serce wołowe z marchewką w boczku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Na grillu króluje zazwyczaj karkówka, postanowiłam odczarować podroby. Na ruszcie pojawiło się mało wykorzystywane i stanowczo niedoceniane serce wołowe i z miejsca podbiło podniebienia moich gości - polecam

Grillowane serce wołowe z marchewką w boczku

Składniki:

Grillowane serce wołowe z marchewką w boczku

 

  • ½ serca wołowego tj. około 0,5 kg
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • ½ szklaki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Grillowana marchewka
  • 4-6 młodych marchewek
  • 6 plasterków wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

Grillowane serce wołowe z marchewką w boczku
Serce wołowe oczyszczamy, myjemy i osuszamy.

Do miski wlewamy sok pomarańczowy, wino, dodajemy posiekany czosnek, papryczkę chilli, starty na tarce imbir, gałązkę rozmarynu i łyżeczkę miodu, łączymy wszystkie składniki.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy serce i marynujemy je najlepiej prze noc. Serce osuszamy, lekko skrapiamy je oliwą, solimy delikatnie i pieprzymy, grillujemy je około 8-15 minut z każdej ze stron w zależności od stopnia wysmażenia.

Młode marchewki myjemy, lekko oprószamy solą i pieprzem, owijamy je w plasterki wędzonego boczku i grillujemy, aż do uzyskania złotego koloru.

Usmażone serce odstawiamy na chwile na bok aby odpoczęło na jakieś 15 minut. Po tym czasie kroimy je plastry i serwujemy z grillowaną marchewką i ulubionym sosem.

Tagi:

marchewka