darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Książka Kucharska: Co wrzucić na grilla?

Grillowane smakołyki mięsne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Alternatywnie z grilla, polecam!

Grillowane smakołyki mięsne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane smakołyki mięsne

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo - wołowego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 1/2 łyżeczki harissy
  • łyżka oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Grillowane smakołyki mięsne
Jeżeli mamy długie patyczki do szaszłyków, warto je odrobinę skrócić na ok. 10-15 cm. Do miski wrzucamy mięso i dodajemy jajko, rozgnieciony czosnek i wszystkie przyprawy. Dodajemy bułkę tartą i bardzo dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być taka, jak na kotlety mielone. Patyczki moczymy w zimnej wodzie (mięso będzie łatwiej przylegać). Bierzemy garść mięska i oblepiamy patyczek (proszę spojrzeć na zdjęcia, jeżeli weźmiemy za dużo mięsa, zacznie się rozpadać). Kładziemy na ruszt. Takie mięsne patyczki świetnie smakują z ostrym paprykowym sosem lub czosnkowym, gorąco polecam!
Grillowane smakołyki mięsne
Do mięsa dodajemy jajko i rozgnieciony czosnek
Grillowane smakołyki mięsne
Mięso koniecznie dobrze przyprawić, żeby miało wyrazisty smak
Grillowane smakołyki mięsne
Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy
Grillowane smakołyki mięsne
Formujemy podłużne kebabiki na patyczkach