BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1385]

Grillowany filet z marynaty cytrynowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj polecam filet grillowany z marynaty cytrynowej. Takie grillowane mięso jest kruche o delikatnym smaku. Mięso takie jadłam u znajomych i bardzo mi zasmakowało. Postanowiłam przygotować je dla mnie i mojego męża.

Grillowany filet z marynaty cytrynowej Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Grillowany filet z marynaty cytrynowej

 

  • filet z kurczaka 1 szt,
  • sól i pieprz,
  • sok z cytryny 1/2 szt,

 

Sposób przygotowania:

Grillowany filet z marynaty cytrynowej
Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć,przekroić na dwie części.

Każdą lekko rozbić, a następnie natrzeć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.

Przygotować marynatę;

Skórkę z dobrze umytej cytryny zetrzeć na drobnej tarce dodać miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, zioła prowansalskie i olej, wymieszać.

Tak przygotowaną marynatą nasmarować filety i odstawić na 2 - 3 godziny w chłodne miejsce. 

Filety ułożyć na tacce a następnie położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować 10 - 15 minut z każdej strony, co jakiś czas obracając.

Podawać z sosem tzatziki.

Mięsko bardzo dobre i kruche. 
Grillowany filet z marynaty cytrynowej
Filet oczyścić ,opłukać i osuszyć.Przekroić na dwie części
Grillowany filet z marynaty cytrynowej
Filet lekko rozbić natrzeć solą i pierzem oraz skropić sokiem z połowy cytryny
Grillowany filet z marynaty cytrynowej
Skórkę z połowy cytryny zetrzeć na tarce ,dodać miód, przeciśnięte ząbki czosnku, tymianek i zioła prowansalskie oraz olej wymieszać
Grillowany filet z marynaty cytrynowej
Marynatą nasmarować filety i odstawić w chłodne miejsce na 2 - 3 godziny
Grillowany filet z marynaty cytrynowej
Filet ułożyć na tacce i położyć na rozgrzany ruszt. Grillować po 10 -15 minut z każdej strony
Grillowany filet z marynaty cytrynowej
Mięsko co jakiś czas obracać
Grillowany filet z marynaty cytrynowej
Podawać z sosem tzatziki