Sposób przygotowania:
Grillowany kurczak chili z dodatkiem sosu paprykowego
Z mięsa ściągamy skórkę, uważając, by została w całości. Mięso przekrawamy na 2 porcje . Przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy skórę i grillujemy ją, aż tłuszcz wytopi się, a skórka stanie się chrupiąca – trwa to około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy ją z patelni i odkładamy. Na tej samej patelni grillujemy mięso – po 10 minut z każdej strony. Przyprawiamy płatkami chili i jeszcze 5 minut dosmażamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy (25ml) i przesmażamy na nim paprykę. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Papryki wkładamy do blendera, dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy pozostały olej rzepakowy – blendujemy na gładki sos. Przed podaniem podgrzewamy. Cukinię kroimy na cienkie plasterki, pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki – każdą przecinamy na 3. Listki estragonu płuczemy i zostawiamy w całości. Składniki winegretu umieszczamy w shakerze lub blenderze i mieszamy do połączenia składników. Cukinię i pomarańcze mieszamy, zalewamy dressingiem, dorzucamy estragon i mieszamy. Składanie dania: Podgrzany sos paprykowy nakładamy pędzlem silikonowym na talerz. Na sos nakładamy pierś kurczaka. Obok układamy sałatkę. Można dołożyć chrupiącą skórkę kurczaka – w przypadku diety nie polecam dołączania jej – ze względu na kaloryczność i zawartość sporej ilości cholesterolu .