Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

SUPERPRZEPIS

Grillowany kurczak i szparagi w sosie cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos cytrynowy jest wyśmienity, idealnie łączy się ze szparagami. Pierś z kurczaka dzięki marynacie pozostaje lekko pikantna więc nadaje całemu daniu jeszcze więcej charakteru.

Grillowany kurczak i szparagi w sosie cytrynowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowany kurczak i szparagi w sosie cytrynowym

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek
  • 2 łyżki sosu chili
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 0,5 kg zielonych szparagów
  • Sos cytrynowy:
  • 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 pęczka posiekanego kopru

Sposób przygotowania:

Grillowany kurczak i szparagi w sosie cytrynowym

Marynowanie:

Grillowany kurczak i szparagi w sosie cytrynowym

Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Zamarynować z oleju rzepakowym wymieszanym z pieprzem cytrynowym i sosem chili, odstawić na 3 godz. do lodówki.

Grillowanie:

Grillowany kurczak i szparagi w sosie cytrynowym

Grillować pierś na rumiano. W połowie grillowania dołożyć szparagi z odłamanymi końcami.

Sos cytrynowy:

Grillowany kurczak i szparagi w sosie cytrynowym

Bulion podgrzewać ze śmietanką, aż lekko zgęstnieje.

Sos :

Grillowany kurczak i szparagi w sosie cytrynowym

Dodać żółtka energicznie mieszając. Doprawić sokiem i skórką cytryny, pieprzem cytrynowym i kurkumą. Wyłączyć gaz, wsypać koperek wymieszać.

Na talerze wyłożyć szparagi oraz pierś, polać sosem cytrynowym.