Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Grillowany łosoś

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Ryby pieczone na grillu są równie smaczne jak mięsko. Tym razem u nas na grillu znalazł się łosoś w marynacie z dodatkiem sosu sojowo-grzybowego.

Grillowany łosoś

Składniki:

Grillowany łosoś

 

Sposób przygotowania:

Grillowany łosoś

Etap 1

Grillowany łosoś
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miski.

Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego sok z cytryny, olej, zioła, sos sojowo-grzybowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Etap 2

Grillowany łosoś
Umyty i osuszony łosoś pokryty przygotowaną marynatą.

Rybę umyć, starannie osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, pokryć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok. 2 godziny do lodówki.

Etap 3

Grillowany łosoś
Zamarynowana ryba położona na ruszt grilla.

Zamarynowaną rybę kłaść na ruszt rozgrzanego grilla skórą do góry. Grillować na rumiano. Następnie delikatnie rybę odwrócić skórą do dołu. Z drugiej strony również grillować na rumiano.

Tagi:

grill ryba