pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Grillowany łosoś cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łosoś smażony z pieprzem cytrynowym i masłem cytrynowym

Grillowany łosoś cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowany łosoś cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Grillowany łosoś cytrynowy
Dzwonki z łososia posypujemy solą oraz pieprzem cytrynowym z dwóch stron. Odstawiamy na godzinkę do lodówki. Masło mające temperaturę pokojową łączymy z tymiankiem i hyzopem lekarskim. Dodajemy starty czosnek i świeżo startą skórkę z cytryny. Solimy do smaku i wyrabiamy masełko. Łososia układamy na patelni grillowej. Smażymy około 7-8 minut z jednej strony (łosoś powinien być rumiany) i przewracamy na drugi bok. Smażymy kolejne 7-8 minut. Wierzchnią stronę łososia smarujemy masełkiem cytrynowym. Usmażonego łososia przekładamy na talerz przewracając go tak, aby strona którą leżał na patelni była na wierzchu. Smarujemy go ponownie masełkiem z tej strony i gotowe. Można posypać koperkiem. Podajemy z bagietką. Smacznego.
Grillowany łosoś cytrynowy
Dzwonki łososia przyprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym
Grillowany łosoś cytrynowy
Po około jednej godzinie gdy przejdą smakiem przypraw smażymy je na patleni grilowej
Grillowany łosoś cytrynowy
Masło mieszamy z przyprawami oraz skórką cytryny
Grillowany łosoś cytrynowy
Podczas smażenia na łososiu ukłdamy masło, które pod wpływem ciepła się rozpuści