edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Grillowany schab z duszonymi maślakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Danie mięsno-grzybowe dobrze smakuje z dodatkiem gtowanych ziemniaków posypanych natką pietruszki. Duszone maślaki można zabielić kremówką, ale nie jest to konieczne.

Grillowany schab z duszonymi maślakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowany schab z duszonymi maślakami

 

  • GRZYBY:
  • świeże maślaki – nie zważyłam, ale po obraniu i pokrojeniu otrzymałam ich około 1,5 litra
  • 1 cebula
  • duży ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • jasny sos sojowy
  • MIĘSO:
  • 5 kotletów ze schabu środkowego
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka sproszkowana
  • majeranek
  • tymianek
  • czosnek granulowany

 

Sposób przygotowania:

Grillowany schab z duszonymi maślakami
MIĘSO: Kotlety opłukać, dokładnie osuszyć, posmarować olejem, oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem. Odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania (ja przygotowałam je dzień wcześniej). Następnie (kiedy maślaki są już gotowe) na patelni grillowej usmażyć z obu stron do miękkości. GRZYBY: Maślaki oczyścić, z łebków zdjąć skórkę, pokroić je na kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać masło, a kiedy się rozpuści wrzucić maślaki. Dusić do odparowania płynu co najmniej kilkanaście minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i roztartymi ziołami. Danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, posypanymi natką pietruszki.
Grillowany schab z duszonymi maślakami
W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać masło, a kiedy się rozpuści wrzucić maślaki.
Grillowany schab z duszonymi maślakami
Przyprawione mięso odstawić w chłodne miejsce.
Grillowany schab z duszonymi maślakami
Zamarynowane kotlety ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej.
Grillowany schab z duszonymi maślakami
Smażyć z obu stron do miękkości i zrumienienia.