Sposób przygotowania:
Grilowana fasola z wolnowara
Okazuje się, że możemy grillować także i w zimie i to bez grilla, ale za to z wolnowarem :) Jest to podobno kultowa hamerykańska potrawa - dla mnie bomba! Może ktoś zdecyduje się na nią, zamiast świątecznego bigosu :) Fasole zalewamy woda i moczymy całą noc. Mięso wkładamy do wolnowara i przykrywamy odsączoną z wody fasolą. Rozgrzewamy patelnię i na oliwie podsmażamy cebulę i paprykę ok. 3 min.Dodajemy rosół i czekamy, aż się zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 filiżanki sosu do grilla. Przekładamy wszystko do wolnowara i mieszamy z fasolą. Przykrywamy wolnowar i gotujemy na 'low' przez 10 lub 12 godzin. Fasola stanie się miękka, a sos lekko zgęstnieje. Następnie, wyjmujemy mięso z fasoli i odkładamy na chwilę, żeby trochę ostygło. Włączamy wolnowar na 'high'. Mieszamy w miseczce chili z pozostałą 1/2 filiżanki sosu do grilla i dodajemy do fasoli. Usuwamy skórę i kości z mięsa i dzielimy mięso na małe kawałki. Dodajemy do fasoli i gotujemy przez 10 min.Można podawać od razu lub potrzymać ciepłe do max 2 godzin.