Sposób przygotowania:
Grilowane hamburgery drobiowe w wykwintnym wydaniu
Mieso na hamburgery zmielić 2 razy, dodać parmezan, 2 łyżki oliwy, doprawić i dodając odrobinę wina tak długo wyrabiać rękami aż mięso nabierze jednolitej, mazistej konsystencji. Niektórzy dodają też jajko, ja osobiście nie dodaję, choć jajko pomaga "związać ze sobą mięso",dlatego dodatek jajka pozostawiam Wam do wyboru. Tak wyrobione mięso ubijam bardzo mocno w pierscieniu cukierniczym na wysokość ok 1,5 cm i zostawiam na 30 minut-1h w lodówce, oczywiście można dłużej, dlatego hamburgery na grila można przygotować wcześniej. Papryki oczyszczam i osuszam; Rozpalić grila. Ziemniaki obrać ze skórek i pokroić na plasterki. Połowę grila pokryć folią aluminiową i rozłożyć na niej ziemniaki i papryki, rzucić kilka ząbków czosnku, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem, w połowie grilowania przekręcić na drugą stronę. Grilować aż do osiągniecia przez warzywa złotego koloru. Na ruszcie niepokrytym folią grilować hamburgery drobiowe po 4-5 minut każdej ze stron ( w zależności od wielkości i preferencji smakowych można skrócić lub wydłużyć czas grilowania. Końcową kompozycję na talerzu stworzyłam kładąc warstwę ziemniaków, na nią hamburgera, a na wierzch młode, grilowane papryczki, całość skropiłam oliwą z oliwek, przyozdobiłam i podałam.