luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Groch z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie jarskie, postne, wigilijne, ale nie tylko. Jest bardzo lubiane przez moją rodzinę, choć moja mama nigdy nie przygotowywała tego dania :)

Groch z kapustą

Składniki:

Groch z kapustą

 

Sposób przygotowania:

Groch z kapustą
Groch przebrać, opłukać, zalać woda i odstawić na noc. Ugotować do miękkości, zdejmując łyżka zbierającą się na wierzchu pianę. Kiszoną kapustę wypłukać, poszatkować, dodać do niej liść, ziele, kminek, pieprz i łyżkę oleju. Podlać wodą i ugotować.do miękkości. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na pozostałym oleju. Zrumienioną oprószyć mąką, zasmażyć na rumiano i rozprowadzić kilkoma łyżami wywaru z gotowania grochu. Groch odsączyć, dodać do kapusty, zagotować i wymieszać z zasmażką. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem

Tagi:

mak groch kapusta