Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Wigilijny groch z kapustą 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjne wigilijne danie, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznej kolacji. Najlepiej zrobić dzień przed Wigilią, podobnie jak bigos

Wigilijny groch z kapustą 2 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wigilijny groch z kapustą 2

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny groch z kapustą 2
Grzyby dzień wcześniej zalewamy 2 szklankami zimnej wody. Kapustę po posiekaniu zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem ziela i liścia laurowego.Groch w osobnym naczyniu gotujemy do miękkości, a pokrojoną w kostkę cebulę smażymy razem z odciśniętymi grzybami na oleju. Z kapusty odlewamy nadmiar wody, wlewamy wodę spod grzybów, dodajemy odcedzony groch i usmażoną z grzybami cebulę i całość dusimy przez 10-15 minut, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Następnego dnia rano (w Wigilię) ponownie przesmażamy kapustkę przez 10 minut i bezpośrednio przed podaniem na wieczerze wigilijną również .
Wigilijny groch z kapustą 2
Groch łuskany gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy na sicie.
Wigilijny groch z kapustą 2
Do ugotowanej kapusty dodajemy groch oraz wlewamy wodę spod grzybków.