Sposób przygotowania:
Groch z kapustą
Groch łuskany połówki namoczyć w zimnej wodzie na całą noc.
Kapustę kiszoną drobniej pokroić, dodać do garnka, wlać wodę do zakrycia kapusty i zagotować, wsypać ziele angielskie, liść laurowy, wsypać cukier, wlać olej rzepakowy i gotować do miękkości kapusty, woda odparuje i nie dolewać do kapusty nowej wody.
Z grochu namoczonego odlać wodę, opłukać i wsypać, wlać wody i zagotować na "al dente" aby połówki grochu się nie rozgotowały, powinno zostać trochę wody z gotowania.
Wszystko dodać do ugotowanej kapusty, na średnim ogniu mieszając zagotować, do smaku przyprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem.
Kapustę kiszoną drobniej pokroić, dodać do garnka, wlać wodę do zakrycia kapusty i zagotować, wsypać ziele angielskie, liść laurowy, wsypać cukier, wlać olej rzepakowy i gotować do miękkości kapusty, woda odparuje i nie dolewać do kapusty nowej wody.
Z grochu namoczonego odlać wodę, opłukać i wsypać, wlać wody i zagotować na "al dente" aby połówki grochu się nie rozgotowały, powinno zostać trochę wody z gotowania.
Wszystko dodać do ugotowanej kapusty, na średnim ogniu mieszając zagotować, do smaku przyprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem.