ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Groch z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Groch z kapustą to ulubiona potrawa na Wigilijnym stole mojego męża, mi też smakuje ale mężowi bardziej i sam zjada z apetytem.

Groch z kapustą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Groch z kapustą

 

  • groch łuskany połówki 50 dag,
  • woda do gotowania grochu 2,5 litra,
  • kapusta kiszona 60 dag,
  • ziele angielskie 2 sztuki,
  • liść laurowy 1 sztuka,
  • cukier 1 łyżka,
  • olej rzepakowy 4 łyżki,
  • kucharek 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
  • majeranek 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Groch z kapustą
Groch łuskany połówki namoczyć w zimnej wodzie na całą noc.

Kapustę kiszoną drobniej pokroić, dodać do garnka, wlać wodę do zakrycia kapusty i zagotować, wsypać ziele angielskie, liść laurowy, wsypać cukier, wlać olej rzepakowy i gotować do miękkości kapusty, woda odparuje i nie dolewać do kapusty nowej wody.

Z grochu namoczonego odlać wodę, opłukać i wsypać, wlać wody i zagotować na "al dente" aby połówki grochu się nie rozgotowały, powinno zostać trochę wody z gotowania.

Wszystko dodać do ugotowanej kapusty, na średnim ogniu mieszając zagotować, do smaku przyprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem.
Groch z kapustą
Kapusta powinna być drobniej pokrojona do gotowania.
Groch z kapustą
Groch nie powinien być rozgotowany na ciapę.
Groch z kapustą
Wszystko dokładnie wymieszać i po kilku godzinach jest pyszne jedzonko.