Sposób przygotowania:
Groch z kiszoną kapustą
Kiszoną kapustę (jeśli jest mocno kwaśna to wypłukać w zimnej wodzie raz) pokroić drobniej, w garnku zalać wodą do przykrycia kapusty, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cukier, olej rzepakowy i gotować do miękkości kapusty.
Groch łuskany moczony całą noc w garnku, jeśli trzeba to dolać wody i mieszając co jakiś czas gotować z kostką rosołową pod przykryciem z 25 minut.
Z kapusty nadmiar wody odlać, dodać ugotowany groch z wodą, kminek (mam taki mix w słoiczku:kminek ziarenka wymieszany z kminkiem zmielonym), gałka muszkatołowa, imbir, pieprz mielony, zamieszać i gotować z 10 minut na mniejszym ogniu, zamieszać aby się nie przypaliło dno garnka.
Mąkę pszenną wsypać na rozgrzaną suchą patelnie i mieszać z 1 minutę (mąka wchłonie mniej tłuszczu), dolać olej rzepakowy tyle aby powstała zasmażka, podsmażać z 1 minutę mieszając i od razu dodać do grochu z kapustą dobrze mieszając do zagęszczenia, zdjąć z ognia.
Groch łuskany moczony całą noc w garnku, jeśli trzeba to dolać wody i mieszając co jakiś czas gotować z kostką rosołową pod przykryciem z 25 minut.
Z kapusty nadmiar wody odlać, dodać ugotowany groch z wodą, kminek (mam taki mix w słoiczku:kminek ziarenka wymieszany z kminkiem zmielonym), gałka muszkatołowa, imbir, pieprz mielony, zamieszać i gotować z 10 minut na mniejszym ogniu, zamieszać aby się nie przypaliło dno garnka.
Mąkę pszenną wsypać na rozgrzaną suchą patelnie i mieszać z 1 minutę (mąka wchłonie mniej tłuszczu), dolać olej rzepakowy tyle aby powstała zasmażka, podsmażać z 1 minutę mieszając i od razu dodać do grochu z kapustą dobrze mieszając do zagęszczenia, zdjąć z ognia.