ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Groch z kiszoną kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Groch z kiszoną kapustą to wyśmienite postne danie na Wigilię, nam również taki groch z kapustą smakuje cało rocznie np. do gotowanej golonki wieprzowej czy pieczonej indyczej., smakuje na ciepło i na zimno.

Groch z kiszoną kapustą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Groch z kiszoną kapustą

 

 

  • groch łuskany 50 dag,
  • kostka rosołowa 2 sztuki

 

 

Sposób przygotowania:

Groch z kiszoną kapustą
Kiszoną kapustę (jeśli jest mocno kwaśna to wypłukać w zimnej wodzie raz) pokroić drobniej, w garnku zalać wodą do przykrycia kapusty, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cukier, olej rzepakowy i gotować do miękkości kapusty.

Groch łuskany moczony całą noc w garnku, jeśli trzeba to dolać wody i mieszając co jakiś czas gotować z kostką rosołową pod przykryciem z 25 minut.

Z kapusty nadmiar wody odlać, dodać ugotowany groch z wodą, kminek (mam taki mix w słoiczku:kminek ziarenka wymieszany z kminkiem zmielonym), gałka muszkatołowa, imbir, pieprz mielony, zamieszać i gotować z 10 minut na mniejszym ogniu, zamieszać aby się nie przypaliło dno garnka.

Mąkę pszenną wsypać na rozgrzaną suchą patelnie i mieszać z 1 minutę (mąka wchłonie mniej tłuszczu), dolać olej rzepakowy tyle aby powstała zasmażka, podsmażać z 1 minutę mieszając i od razu dodać do grochu z kapustą dobrze mieszając do zagęszczenia, zdjąć z ognia.
Groch z kiszoną kapustą
Groch z kapusta smakuje na zimno i na ciepło.
Groch z kiszoną kapustą
Kapusta kiszona gotowana z cukrem i olejem jest szybciej miękka.
Groch z kiszoną kapustą
Groch moczony cała noc jest szybko ugotowany.
Groch z kiszoną kapustą
Najlepiej nadaje się groch łuskany o grochu w ziarnach.
Groch z kiszoną kapustą
Groch z kiszoną kapustą