Sposób przygotowania:
Grochówka
Przygotowanie:
Łuskany groch namoczyć na kilka godzin,a następnie włożyć do gotujących się już żeberek i gotować razem.Do półmiękkiego grochu i żeberek włożyć pokrajane w kostkę ziemniaki i rozdrobnione warzywa,gotować aż będą miękkie.Z mąki i jajka zagnieść twarde ciasto,nie wyrabiać,ale zetrzeć na tarce,wsypać do zupy.Wyjąć mięso,oddzielić od kości,pokrajać,włożyć do zupy.Stopioną słoninę mieszać z mąką,podprawić zupę i jeszcze zagotować.Przyprawić majerankiem.
Łuskany groch namoczyć na kilka godzin,a następnie włożyć do gotujących się już żeberek i gotować razem.Do półmiękkiego grochu i żeberek włożyć pokrajane w kostkę ziemniaki i rozdrobnione warzywa,gotować aż będą miękkie.Z mąki i jajka zagnieść twarde ciasto,nie wyrabiać,ale zetrzeć na tarce,wsypać do zupy.Wyjąć mięso,oddzielić od kości,pokrajać,włożyć do zupy.Stopioną słoninę mieszać z mąką,podprawić zupę i jeszcze zagotować.Przyprawić majerankiem.