Nati1.28

Nati1.28

Szef Kuchni
[Przepisów: 34]

Grochówka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupka smaczna i sycąca...

Grochówka.

Składniki:

Grochówka.

 

  • ok. 70 dkg. grochu-połówki
  • ok. 70 kg. kości wędzonych, lub wędzonych żeberek
  • 1-2 cebule
  • 40 dkg. surowego, wędzonego boczku
  • 2-3 kiełbasy np. zwyczajne
  • kilka ziemniaków
  • przyprawy : sól, pieprz , majeranek

Sposób przygotowania:

Grochówka.
Groch i kości zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy ( nie przesadzać z solą, kości lub żeberka są już słone dlatego ostrożnie dodawać sól )Gotować do rozgotowania grochu, mieszając od czasu do czasu od dna. Dodać do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę obrać i pokroić w plasterki. Usmażyć wszystko na margarynie, dodać do zupy. Doprawić zupę do smaku.