Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa z kostkami z kaszy manny
1. Przygotowujemy kostki z kaszy manny. Kaszę zalewamy 2/3 szklanki wody, odstawiamy na ok. 30 min. do napęcznienia. Następnie do garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy masło i sól, zagotowujemy. Dodajemy kaszę mannę i gotujemy ok. 10 min., mieszając. Kaszę wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej formy o niskich ściankach i odstawiamy do stężenia. Gdy kasza będzie zbita, kroimy ją w kostkę.
2. Przygotowujemy bulion. Warzywa z włoszczyzny myjemy, marchewki, korzeń pietruszki i selera obieramy. Skrzydełka kurczaka opłukujemy, umieszczamy w garnku, wlewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarnach, sól, włoszczyznę. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny, a następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
3. W międzyczasie przygotowujemy ogórki - ścieramy je na o tarce grubych oczkach (ja dałam ogórki ze skórką, ale można je obrać).
4. Bulion przecedzamy przez sito. Marchew z bulionu kroimy w kostkę. Zdejmujemy mięso ze skrzydełek i kroimy je na małe kawałki. Do bulionu dodajemy ogórki, marchewkę i mięso. Zupę zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut. Zupę doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną, którą uprzednio hartujemy, łącząc ją w kubeczku z odrobiną gorącej zupy.
5. Na talerze wykładamy kostki z kaszy manny. Wlewamy zupę.
2. Przygotowujemy bulion. Warzywa z włoszczyzny myjemy, marchewki, korzeń pietruszki i selera obieramy. Skrzydełka kurczaka opłukujemy, umieszczamy w garnku, wlewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarnach, sól, włoszczyznę. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny, a następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
3. W międzyczasie przygotowujemy ogórki - ścieramy je na o tarce grubych oczkach (ja dałam ogórki ze skórką, ale można je obrać).
4. Bulion przecedzamy przez sito. Marchew z bulionu kroimy w kostkę. Zdejmujemy mięso ze skrzydełek i kroimy je na małe kawałki. Do bulionu dodajemy ogórki, marchewkę i mięso. Zupę zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut. Zupę doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną, którą uprzednio hartujemy, łącząc ją w kubeczku z odrobiną gorącej zupy.
5. Na talerze wykładamy kostki z kaszy manny. Wlewamy zupę.