belnianka

belnianka

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Grochówka - przysmak nie tylko żołnierza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grochówką „zaraził” nas kiedyś wujek, który jadł ją często w wojsku. Odtąd często gościła w naszym domu, choć jej przygotowanie zajmowało dużo czasu. Odkąd natrafiliśmy na grochówkę „Horetx”-u jej gotowanie stało się przyjemnością.

Grochówka - przysmak nie tylko żołnierza Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grochówka - przysmak nie tylko żołnierza

 

  • 1x Grochówka Hortex
    1 opakowanie mrożonki „Hortex” grochówka

  • 4 chlebki dyniowe lub razowe

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 20 dag boczku wędzonego surowego

  • 2 cebule dymki

  • 2 kabanosy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Grochówka - przysmak nie tylko żołnierza
Do garnka wsypujemy mrożoną grochówkę „Hortexu”, wyjmujemy saszetkę z przyprawami, wlewamy bulion drobiowy i dodajemy ziele angielskie. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie gdy grochówka się gotuje, boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Usmażony przekładamy do miseczki. Na tłuszczu który się wytopił z boczku smażymy pokrojonego na 0,5cm kawałki kabanosa. Pod koniec gotowania grochówki dodajemy do niej przyprawę z saszetki i w razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Około połowę grochówki odlewamy do innego garnka i miksujemy. Ścinamy ostrym nożem wierzchy chlebków. Wyjmujemy miąższ ze środka, po to żeby zrobić miejsce na grochówkę. Do zmiksowanej i płynnej części dodajemy podsmażone kabanosy (pól na pół). Grochówkę przelewamy do chlebków. Najpierw zmiksowana część, potem płynną. Posypujemy usmażonym boczkiem i cebulką dymką pokrojoną w kostkę.
Grochówka - przysmak nie tylko żołnierza

Tagi:

groch