Sposób przygotowania:
Grochówka na żeberkach
Mięso wrzucamy do garnka, dodajemy zimną wodę, ziele angielskie i liście laurowe. Solimy i gotujemy 60 minut. Następnie dodajemy wypłukany groch i gotujemy jeszcze 40 minut.
Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy 15 minut. Wrzucamy majeranek, gotujemy 20 minut.
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski i wrzucamy go do zupy. Na wytopionym z boczku tłuszczu przygotowujemy zasmażkę z mąki i dodajemy ją do zupy.
Doprawiamy zupę pieprzem. Ugotowane mięso dzielimy na kawałki i podajemy w zupie.
Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy 15 minut. Wrzucamy majeranek, gotujemy 20 minut.
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski i wrzucamy go do zupy. Na wytopionym z boczku tłuszczu przygotowujemy zasmażkę z mąki i dodajemy ją do zupy.
Doprawiamy zupę pieprzem. Ugotowane mięso dzielimy na kawałki i podajemy w zupie.
Justi2401