Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Grochówka wg Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gęsta i pyszna zupa - grochówka

Grochówka wg Elfi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grochówka wg Elfi

 

Sposób przygotowania:

Grochówka wg Elfi
Groch zalewam letnią wodę już poprzedniego dnia. Boczek kroję w kostkę i wrzucam do garnka z wodą - ok 1,5 litra - zaczynam gotować. Dorzucam listek laurowy i kilka kulek ziela. Dodaję również kostkę rosołową. Całość podgotowuję aż boczek zrobi się miękki i ładnie puści tłuszczyk. Gdy podczas gotowania woda nam będzie wyparowywać to systematycznie dolewam.Dodaję namoczony groch wraz z wodą w której się moczył. Gotuję często mieszając - bo groch lubi się przypalać do dna - aż groch będzie zupełnie miękki a nawet trochę rozgotowany. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę i dorzucam do zupki. Marchew obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę (korzeń) również obieram, myję i ścieram na tarce. Warzywa dodaje do zupy. Całość gotuję do miękkości ziemniaków, solę, pieprzę i dodaję dużo majeranku.
Grochówka wg Elfi
dowolony rodzaj boczku (surowy lub wędzony) kroję w kostkę
Grochówka wg Elfi
warzywa ścieram na tarce, ziemniaki kroję w kostkę
Grochówka wg Elfi
całość oczywiscie doprawiam solidnie majerankiem, solą i pieprzem

Tagi:

groch