Sposób przygotowania:
Grochówka z mięsnymi kuleczkami
Kiełbasę pokroić w małą kostkę. Wrzucić ją na rozgrzany w garnku olej, lekko zrumienić. Cebulę i papryczkę pokroić w drobną kostkę (papryczkę bez pestek). Cebulę i papryczkę dodać do kiełbasy i zeszklić je. Marchewki obrać i pokroić w ćwierć plasterki. Do kiełbasy wlać bulion, dodać marchewki, umyte liście pora i selera, wsypać groch, zagotować. Gotować ok. 10-15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy. Mięso (użyłam zmielonej szynki wieprzowej) wymieszać z przyprawą w płynie i pieprzem. Z mięsnej masy formować niezbyt duże kuleczki i wrzucać je do gotującej się zupy. Dodać majeranek. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać do niego mąkę, zrobić jasną zasmażkę. Wlać do niej szklankę zimnej wody, wymieszać. Dodać do tego 2 chochle zupy, wymieszać. Zahartowaną zasmażkę dodać do zupy, wymieszać, zagotować. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.