zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 723]

Grochówka z żeberkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Można podać z grzankami lub ziemniakami . Zupa jest syta i smaczna. Doskonale rozgrzewa zimową porą.

Grochówka z żeberkami

Składniki:

Grochówka z żeberkami

 

  • 60 dag żeberek mięsnych , mogą być wędzone
  • 50 dag groszku żółtego łupanego
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • pół łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej
  • pełna łyżka majeranku
  • estragon wg smaku
  • łyżeczka prażonej cebulki
  • sol i pieprz mielony do smaku
  • ewentualnie przyprawa w płynie

 

Sposób przygotowania:

Grochówka z żeberkami
Najpierw nastawiam wodę i gotuję żeberka, dodaję włoszczyznę, plasterki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie , gotuje jakieś 30 -40 minut, mięso musi dać się obierać ,ma być na wpół miękkie. Wtedy żeberka wykładam , obieram i kroję na mniejsze kawałki.

Do wywaru dodaję przepłukany groszek ,resztę przypraw, cebulkę i żeberka. Gotuję do miękkości groszku i mięsa. Na koniec doprawiam pieprzem i solą. Jak ktoś lubi to przyprawą w płynie.