kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Żołnierska grochówka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taka grochówka bardzo często gości na moim stole.

Żołnierska grochówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żołnierska grochówka

 

Sposób przygotowania:

Żołnierska grochówka
Żeberka,marchewkę,pietruszkę, seler, pora,liście laurowe,ziele angielskie i ziarenka pieprzu włożyłam do garnka i zalałam ok 4 litrami zimnej wody.Garnek postawiłam na dużym gazie i od momentu zagotowania się wody gotowałam aż mięso było miękkie tj. ok 35 minut.Boczek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na patelni bez tłuszczu gdyż boczek sam w sobie jest dość tłusty.Do podsmażonego boczku dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i smażyłam wszystko na małym ogniu dopóki cebula się nie zeszkliła. Z gotującego się wywaru wyjęłam ugotowane już żeberka i wsypałam groch.Gotowałam kolejne 30 minut.Następnie do swojej zupy dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki,podsmażony boczek z cebulą,przeciśnięty przez praskę czosnek i roztarty w dłoniach majeranek.Zostawiłam wszystko na małym gazie na kolejne 30 minut. Ugotowane żeberka obrałam z mięsa i dodałam je do zupy.Całość doprawiłam solą i pieprzem.
Żołnierska grochówka
Żeberka,warzywa i przyprawy umieściłam w garnku i zalałam zimną wodą.
Żołnierska grochówka
Boczek z cebulą podsmażyłam na patelni
Żołnierska grochówka
Gdy mięso było juz miękkie dodałam groch.
Żołnierska grochówka
Na koniec dodałam mięso z żeberek i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

groch