Sposób przygotowania:
Groszkowo- porowa zupa krem
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę również obrać i umyć. Z pora pozostawić białą część i pokroić je na pióra. W garnku rozpuścić 2 łyżki masła po czym oddać pora i zeszklić go. Następnie dodać ziemniaki, marchewki i pietruszkę posypać solą. Smażyć całość przez 3 minuty następnie zalać wodą. Zagotować i utrzymać ten stan aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodajemy groszek i gotujemy nie dłużej niż 4 minuty gdyż przy dłuższym czasie gotowania groszek stwardnieje. Dodać mielony lubczyk. Z zupy wyciągamy pietruszkę a następnie blendujemy całość. Dodajemy cynamon oraz pieprz. Przelać ok 1 chochli do kubka i dodać śmietanę. Następnie zamieszać i dodać następną porcję. Wlać śmietanę z zupą do garnka. Podawać z grzankami.