Sposób przygotowania:
Grubaski Joaśki
Drożdze rozetrzec z cukrem i 1 lyzka maki,zalac cieplym mlekiem lub woda i odstawic do wyrosniecia.Jak rozczyn ruszy i bedzie mial konsystencje gestej smietany dodać reszte maki i jajko.Wedline z cebulka bardzo drobno pokroic,podsmazyc na lyzce oleju i dodac do ciasta.Krotko wyrobic i odstawic w ciepla miejsce aby podroslo.Po ok 0,5 godziny wylozyc na stolnice,rozwalkowac na grubosc ok 1-1,5 cm i radelkiem lub nozem pokroic w paski szerokosci ok 4 cm.Nastepnie pokroic ukosnie jak kopytka.Smazyc na dosc glebokim,srednio rozgrzanym oleju z obydwu stron na zloto. Grubaski swietnie nadaja sie do barszczu i kazdej innej zupy.Mozna je tez podawaci sosami,dipami wg wlasnej inicjatywy