MotoGrzyb

MotoGrzyb

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Grubaski Joaśki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Hmm... Co tu pisać . Pyszne "Grubaski"

Grubaski Joaśki

Składniki:

Grubaski Joaśki

 

  • 400 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 ml wody lub mleka
  • 1 cebula
  • 50 g czegoś wędzonego (szynka,salami.kiełbasa do wyboru)
  • 0,5 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Grubaski Joaśki
Drożdze rozetrzec z cukrem i 1 lyzka maki,zalac cieplym mlekiem lub woda i odstawic do wyrosniecia.Jak rozczyn ruszy i bedzie mial konsystencje gestej smietany dodać reszte maki i jajko.Wedline z cebulka bardzo drobno pokroic,podsmazyc na lyzce oleju i dodac do ciasta.Krotko wyrobic i odstawic w ciepla miejsce aby podroslo.Po ok 0,5 godziny wylozyc na stolnice,rozwalkowac na grubosc ok 1-1,5 cm i radelkiem lub nozem pokroic w paski szerokosci ok 4 cm.Nastepnie pokroic ukosnie jak kopytka.Smazyc na dosc glebokim,srednio rozgrzanym oleju z obydwu stron na zloto. Grubaski swietnie nadaja sie do barszczu i kazdej innej zupy.Mozna je tez podawaci sosami,dipami wg wlasnej inicjatywy