Sposób przygotowania:
Krokiety ziemniaczane z suszonymi grzybami
Ziemniaki po obraniu opłukać i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, odparować. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Po ugotowaniu odsączyć na sitku, a następnie drobniutko pokroić, wręcz posiekać.
Ziemniaki po wystudzeniu przecisnąć do miski przez praskę lub zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć do zeszklenia. Do ziemniaków dodać grzyby, podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać do połączenia składników (gdyby masa była za luźna dodać tartej bułki).
Dłońmi nabierać porcje masy i formować krokiety, obtaczać w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić z każdej strony, następnie zmniejszyć płomień gazu i dosmażyć na małym ogniu. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym.
Smacznego.
Rada;
Na takie krokiety możemy wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego jak nam zostaną
Ziemniaki po wystudzeniu przecisnąć do miski przez praskę lub zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć do zeszklenia. Do ziemniaków dodać grzyby, podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać do połączenia składników (gdyby masa była za luźna dodać tartej bułki).
Dłońmi nabierać porcje masy i formować krokiety, obtaczać w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić z każdej strony, następnie zmniejszyć płomień gazu i dosmażyć na małym ogniu. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym.
Smacznego.
Rada;
Na takie krokiety możemy wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego jak nam zostaną